Network Menu

Mottagare genom åren

Sigrid Paskells Stipendium har delats ut varje år sedan 2004. Stipendiet ges ut inom de scenkonsterna: sång, dans, teater, instrumentalmusik med en konstart i taget under en rullande fyraårsperiod.

Jessica Elevant; Foto: Emelie Helena Thoor

2020 (sång) – Jessica Elevant

SWEA Internationals Sigrid Paskell Stipendium i scenkonsterna för 2020 går till Jessica Elevant, en ung och lovande sopran. Elevant tilldelas 10 000 USD för sin talang inom opera och konsertsång.

Mer info: Mottagare 2020 | Pressmeddelande

Daniel Thorell

2019 (instrumentalmusik) – Daniel Thorell

Cellisten Daniel Thorell ska till hösten starta en diplomutbildning vid Norges musikhøgskule där han är en av två nyantagna studenter. I normala fall förväntas studenterna ha avslutat en magisterutbildning, men Daniel Thorell kom in direkt efter sin kandidatexamen. Med stipendiepengarna hoppas han ha råd med en ny stråke som matchar hans cello, en Giuseppe Bodio från 1820.

Mer info: Mottagare 2019 | Pressmeddelande

Nils Wetterholm, 2018 Paskell2018 (teater) – Nils Wetterholm

Nils Wetterholm är en lyssnande ensemblemedlem och en kreativ kraft i de konstnärliga sammanhang där han medverkar. Nils har en spännande scenisk fantasi och ett personligt uttryck som ger honom alla förutsättningar att fortsätta utveckla sitt eget unika konstnärskap.

Mer info: Mottagare 2018 | Pressmeddelande

Agnes Rosendahl; Foto: Privat

2017 (dans) – Agnes Rosendahl

Agnes Rosendahl är en mycket begåvad ung dansare som redan visar upp en harmonisk och mogen rörelsekvalitet. Med hennes, i det närmaste perfekta, fysiska förutsättningar och med sin målmedvetenhet har Agnes de allra största förutsättningar att nå sina högt ställda mål.

Mer info: Mottagare 2017 | Pressmeddelande

Viktor Rydén; Foto: Privat

2016 (sång) – Viktor Rydén

Viktor Rydén är väldigt ung och alldeles i början av en musikalisk karriär. Han sjunger fint med en vacker röst som ännu bara är i början av en utveckling som bör bära långt. Trots sin ringa ålder har Viktor en märkbar insikt i sin sång och de sånger han framför. Han verkar förstå mycket av kompositörens intentioner.

Mer info: Mottagare 2016 | Pressmeddelande


Lana Anikina Suran2015 (instrumentalmusik) – Lana Anikina Suran

Lana Anikina Suran har sedan unga år lovordats för sin felfria teknik och sin karisma och anses vara en av de främsta pianisterna i sin generation. Hon har uppträtt i flera av de mest berömda konserthusen runt om i världen. Lana musicerar med ett eget och personligt uttryck. Med sin teknik och vackra klang skapar hon poesi och musikaliskt drama. Hon förmedlar detta på ett nyanserat sätt utan stora gester till sin publik.

Mer info: Mottagare 2015


Olof Mårtensson, mottagare Paskell stipiendiet 20142014 (teater) – Olof Mårtensson

Olof Mårtensson är en ambitiös, begåvad och musikalisk lagspelare med känsla för fysisk teater och varje rolls specifika uttryck. Förutom skådespelare är Olof även kunnig inom bland annat sång och dans och spelar ett flertal instrument.

Mer info: Mottagare 2014


2013 (dans) – Emily Slawski

Emily Slawski är en synnerligen målmedveten ung dansös som trots sin ungdom redan hittat sin väg till teknisk mognad och rörelsekvalitet. Hon är med sina 16 år den yngsta dansösen som någonsin anställts vid Stockholms kungliga Operabalett. Där har hon just avslutat sin medverkan i Nötknäpparen, en föreställning hon tidigare dansat många gånger.

Mer info: Mottagare 2013


2012-paskell-sanna-gibbs2012 (sång) – Sanna Gibbs

Sanna Gibbs kommer ursprungligen från Gävle. Genom sin sångpedagog i Stockholm kom hon in på opera, sökte till Operastudio 67 och blev antagen direkt. Detta ledde henne vidare till Operahögskolan (kandidatutbildning 2011 -2014), där Sanna går för första året under 2011-2012 och stormtrivs med sitt val. Sanna har en lovande och mycket tilltalande sopranröst. Med en välkontrollerad ton, elegant framtoning och ett naturligt musicerande har Sanna alla förutsättningar att nå långt.

Mer info: Mottagare 2012


2011_Paskell_Melissa_Jacobson_Velandia2011 (instrumentalmusik) – Melissa Jakobson-Velandia

Melissa Jakobson-Velandia, från Nacka utanför Stockholm, började spela piano som femåring. Sedan dess har musiken präglat hennes liv. Under skolgången gick hon i Nacka Musikklasser, Adolf Fredriks Musikklasser och Södra Latins gymnasium. Under 2011 var hon inne på tredje årets studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och var utbytesstudent vid Robert Schumann Hochschule i Düsseldorf, Tyskland. Sigrid Paskells stipendium gav henne möjlighet att forsätta studierna i Tyskland på masternivå.


2010_Paskell_Shima_Niavarani2010 (teater) – Shima Niavarani

Motivering: Shima Niavarani kom till Sverige från Iran när hon var fyra år gammal. Nu, tjugo år senare, är hon på väg att bli en av landets intressantaste och mest mångsidiga skådespelare. Med sin egen enkvinnasuppsättning “Shima Niavarani är en übermensch”, visade hon även sin musikalitet och slog ett slag för alla de som känner sig tjocka, bortvalda och stumma. Hon är också ensembleskådespelerska och har spelat Gilda i Rigoletto, ett otal roller i dramat om Knutby och Drottning Kristina i Farnaz Arbabis tolkning av Strindbergs drama. På Orionteatern i Stockholm var hon den stora behållningen i ett par uppsättningar. Shima Niavarani är en kraftfull ung kvinna, som valt sin egen bildningsväg, vilket inte hindrar att hon kan skildra de utsatta och sårbara. Hon befinner sig i ständig utveckling.


2009_Paskell_Jeanette_Diaz-Barboza_Fotograf_Unn_Tiba2009 (dans) – Jeannette Diaz Barboza

Jeannette Diaz-Barboza är dansare på Operan i Kungliga Baletten sedan år 2000 och blev andra solist i mars i år. Jeannette är en dansare som besitter en mycket speciell och vacker rörelsekvalité. Hon rör sig lika lätt i moderna stycken som klassiska baletter. Från Eks balett “Lägenhet” till Snödrottning i Isbergs “Nötknäpparen” är ett stort steg som Jeannette hanterar med samma självklarhet som hon går från en varm Kristin i Cullbergs “Fröken Julie” till ett fnask i Macmillans “Romeo och Julia”! Vilken roll hon än framför drar hon ögonen till sig genom sin starka närvaro och en förmåga att levandegöra musiken i sina rörelser.


2008_Paskell_Ida_Falk_Winland2008 (sång) – Ida Falk Winland

Ida uttrycker “en musikalisk mognad och detta med en vacker röst och en otadlig teknik”. Hon kommer från en musikerfamilj och även under utbildning, bl a vid Royal College of Music i London, framträde hon framgångsrikt som soloist vid konserter med stora symfoniorkestrar i England och Europa. Hon var en av 25 finalister i den prestigefyllda BBC World Singer of the World Competition. I Sverige sjöng hon vid ceremonien för Nobelpriset i december 2007 och i Berwaldhallen våren 2008. Hon var en av de tre finalisterna som korats till det svenska Solistpriset, från ett urval på från början 60 unga musiker.


2007_Paskell_Marcus_Forss2007 (instrumentalmusik) – Marcus Forss

En ung synnerligen talangfull musiker, som med ett redan virtuost spel trakterar sin klarinett. En allvarligt inriktad musiker, som med stor ambition satsar på en solokarriär som klarinettist.


2006_Paskell_Maria_Sundbom2006 (teater) – Maria Sundbom

Maria Sundbom har de senaste åren blivit mycket uppmärksammad och applåderad för flertalet dramatiska rolltolkningar på teaterscener runt om i Sverige sedan hon 2001 gick ut Malmö Teaterhögskola. Hon har blivit en urstyv nytolkare av det klassiska borgerliga dramat och därmed gett det ett helt nytt och aktuellt innehåll, t ex som Hedda i Ibsens pjäs med samma namn.


2005_Paskell_Sebastian_Michanek2005 (dans) – Sebastian Michanek

Solistdansare vid Kungliga Operan i Stockholm, är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och Göteborg. Han har vunnit internationella priser och dansat många huvudroller, senast John Neumeiers Peer Gynt våren 2005 i Stockholm.


2004_Paskell_Susanna_Andersson2004 (sång) – Susanne Andersson

Operasångerska, född i Östersund. 1999 antogs hon till Guildhall Music and Drama School i London och fick efter fyra år sin Bachelor of Music med högsta betyg. År 2003 vann Susanna första pris i Guildhalls Gold Medal Competition och började samma år studier vid skolans operalinje. December 2004 sjöng hon vid årets Nobelfest.